Banner
Bokföringsprogram

Det enda du behöver för att vara kund hos oss är möjligheten att scanna in dina fakturor. Vi tar sedan hand om resten. Om du kontinuerligt vill ta del av din bokföring via webben (och inte nöjer dig med mailade rapporter från oss) går det att ordna. Vi kan då använda oss av ett webbaserat bokföringsprogram. Webbaserade bokföringsprogram blir allt vanligare. Här finns en listan med webbaserade program för bokföring. För närvarande finns det tre stora program i Sverige. Speedledger, E-conomic och Fortnox.

E-conomic är utvecklat i Danmark, är översatt till många språk och skriver på hemsidan att det används av över 32 000 företag.

Användarmanualen finns i form av en wiki på nätet, fyndigt döpt till ”e-copedia”. De har även en egen Youtube-kanal fylld med filmer om hur man använder olika funktioner. Det var även lätt att komma i kontakt med deras kundtjänst.

En fördel med e-conomics hemsida är att de har en lista med redovisningsbyråer som använder sig av programmet. Om du är på jakt efter en redovisningsbyrå som arbetar online kan det alltså vara läge att kolla in listan.

E-conomic har tre prisnivåer, ”Start” för 69 kr/mån, ”Small” för 185 kr/mån och ”Standard” för 370 kr/mån. De har baserat prisnivåerna på antalet ”transaktioner” man bokför, dvs antalet konterade rader. Nivåerna är 1000, 4000 och ”obegränsat”. Eftersom varje inkommande faktura skapar 5 konterade rader (försäljning, leverantörsskuld och moms vid ankomst samt bank och leverantörsskuld vid betalning) rinner antalet rader alltså snabbt iväg. Den lägsta nivån är för företag med max 200 fakturor per år. För andra gäller de högre prisnivåerna.

E-conomic tillhandahåller möjlighet att ladda upp inscannade verifikationer och koppla dem till bokföringen. De tar då 59 kr/mån för den tjänsten. De har även en mängd andra tilläggsmoduler, som projekt- och avtalshantering, som man kan betala extra.

Skaffa E-conomic

Pris: 69 kr/mån – 370 kr/mån
Filhantering: Ja, för 59 kr/mån.
Fördelar: Har många tilläggsmoduler som kan vara bra.
Nackdelar: Prissättning baserad på ”transaktioner” vilket snabbt höjer priset.

Den största fördelen med Speedledger är att du kan importera din transaktionslista från din internebank. Det gör att du slipper mata in samma information flera gånger. Om du har ett litet företag och använder dig av kontantmetoden innebär Speedledgers importen att allt är i princip automatiserat. När du importerat transaktionslistan (vilket är väldigt lätt att göra) väljer du typ av kostnad för varje rad och klickar på ”ok”. Programmet sköter sedan konterandet åt dig.

Kundtjänst svarar snabbt på frågor och har även öppet på helger.

Kostnad: från 125 kr/månad för enskild firma, 250 kr/mån för andra bolagsformer.

Programmet saknar möjlighet att ladda upp inscannade fakturor. Du måste alltså fortfarande släpa runt på en pärm med papper.

Pris: 125 kr/mån – 250 kr/mån
Filhantering: Nej
Fördelar: Koppling till din internetbank
Nackdelar: Saknar filhantering

Tredje webbaserade bokföringsprogrammet är svenska Fortnox. För den som jagar priser är Fortnox billigast då deras bokföringsprogram endast kostar 89 kr/mån. Deras pris är lite högre än E-conomics lägsta (69 kr/mån) men då innehåller det inga maxnivåer på antalet transaktioner. För ett företag med fler än 200 fakturor per år är alltså Fortnox betydligt billigare.

De har en avdelning på sin sida med demofilmer av programmet samt en onlinedemo där man kan testa programmet innan man skaffar konto.

Liksom E-conomic har de också en portfölj med många olika program och tilläggsmoduler (bland annat CRM, fakturering och arkivplats). Det finns möjlighet att ladda upp inscannade fakturor och koppla det till bokföringen. Man behöver då köpa tilläggsmodulen ”arkivplats” som kostar 59 kr/mån.

Pris: 89 kr/mån
Filhantering: Ja, för 59 kr/mån
Fördelar: Billigast av betalvarianterna, har många tilläggsmoduler som kan vara bra
Nackdelar: Inga vi kan hitta

XMPLUS

XMPLUS är ett webbaserat bokföringsprogram som bygger på öppen källkod. Det innebär att källkoden till programmet går att ladda hem och förändra. Programmet är gratis att använda men saknar funktioner som de andra programmen har. Det krävs att du laddar hem källkoden och kör den på din egen server vilket innebär att du går miste om flera av fördelarna med webbaserade bokföringsprogram.

Om du är programmerare och vill utveckla ett program som passar just dig kan dock XMPLUS vara värt att kika på.

Pris: Gratis
Filhantering: Om du kan programmera
Fördelar: Öppen källkod
Nackdelar: Kräver hög teknisk kompetens, saknar vissa funktioner.